Hoofdstuk 5: Recht doen aan verschillen
Een term die je vaak hoort als het gaat om differentiëren is ‘omgaan met verschillen’. Maar over wie gaat dat, omgaan met verschillen? Alsof een leraar het als een last ervaart dat er verschillen zijn en daarmee moet leren omgaan. Differentiëren, dat is waar dit hoofdstuk om gaat: recht doen aan verschillen. We bereiden het Activerende Directe Instructiemodel uit en gaan dieper in op de mogelijkheden tot differentiatie bij elke fase. Bovendien bekijken we de mogelijkheden van het flipped mastery-model, een manier van werken waarbij je leerlingen veel beter kunt uitdagen op hun eigen niveau.
Op deze pagina vind je links naar voorbeelden, bronnen en ict-toepassingen die horen bij dit hoofdstuk.
Ik gebruik Fotobabble om aandacht te geven aan spreekvaardigheid in mijn lessen. Meestal is het voor mijn leerlingen – brugklassers vmbo – spannend om een vreemde taal te spreken als een hele klas naar ze luistert. Met Fotobabble kunnen ze individueel aan de slag. Het eindproduct plaatsen ze dan op een Padlet zodat ze achteraf wel aan elkaar kunnen laten horen wat ze gemaakt hebben. Als ze niet ‘live’ voor de klas hoeven, is het minder spannend.
Mijn lessen verlopen veel meer individueel dan klassikaal. De klassikale uitleg heb ik nog wel, maar vaak niet voor de hele groep. Er zijn leerlingen die dan al aan het werk zijn.
Door filmpjes van leerprestaties naar de ouders te sturen en dan een maand later weer, verbeter je de ouderbetrokkenheid. Bijvoorbeeld bij het technisch lezen in groep 3.
Ik gebruik met grote regelmaat Blendspace in mijn geschiedenislessen. Hiermee kan ik digitale lessen maken, die de leerlingen in hun eigen tempo kunnen maken. Het fijne aan Blendspace is dat ik er veel in kwijt kan: mijn eigen teksten, afbeeldingen, video- en audiomateriaal. Hierbij kan ik meerkeuzevragen maken, die de leerlingen kunnen beantwoorden en het programma kijkt de vragen gelijk voor de leerlingen na.
Toepassingen bij dit hoofdstuk
Blogposts bij dit hoofdstuk

Wordclout
Heb jij de fout in de titel van deze blogpost ook gezien? Heel goed! Dat was precies de opdracht die... read more →
24 oktober 2017

TPACK Triplets is er!
In de vorige blogpost TPACK is geen spelletje kondigden we het al aan: we hebben een echt spel gemaakt bij het TPACK... read more →
11 juni 2017

PLOT26 – meer dan een laagje chocolade
Ik heb vaker geschreven over de inzet van digitaal leermateriaal. Niet alleen in ons recent verschenen boek Kleppen dicht!, maar... read more →
21 september 2016

Nieuwe toepassingen
De vakantie, of lesvrije periode, is ook voor ons een mooi moment om even wat 'bij te werken'. Bijvoorbeeld de website.... read more →
5 mei 2016