TPACK is een belangrijke onderlegger voor ons boek Kleppen dicht! Het is een eenvoudig model dat leraren ondersteunt de didactische inzet van ICT in hun onderwijs te evalueren en het helpt leraren bij het ontwerpen van onderwijs met ICT. Voor wie het model niet kent, voor het Radboudumc maakte ik ooit dit filmpje waarin ik de basis van het model uitleg.
Het TPACK model
Bij het model is ook een spel ontwikkeld, met de veelbelovende titel TPACK The Game. Dat spel is ook beschikbaar in het Nederlands. Ik heb dat in het verleden een aantal keer gebruikt bij workshops en trainingen, maar kon er nooit echt goed mee uit de voeten. Om te beginnen is het geen spel, iets wat de titel wel doet vermoeden. Het schept verwachtingen bij deelnemers die ik nooit heb kunnen waarmaken. Daarnaast is het aantal kaartjes dat in een groepje de revue passeert beperkt, vind ik de inhoud van de technologie- en didactiekkaartjes van een te verschillende orde en zijn de inhoudskaartjes te globaal. En, niet in de laatste plaats, het ‘spel’ doet weinig recht aan de verschillen in een groep en leidt daarom niet tot de goede gesprekken. Ik moet toegeven, dat kan veel te maken hebben met de manier of met het moment waarop ik het spel inbracht. Hoe dan ook, ik heb er nooit echt het gewenste effect mee kunnen bereiken.
Die ervaring en de wens om het spel met wiskundeleraren (in opleiding) te spelen, bracht Theo van den Bogaart, Marc de Graaf en mijzelf ertoe een versie van het spel te maken specifiek voor wiskunde-onderwijs en met andere regels. Een echt spel, met de naam TPACK Triplets, dat was onze ambitie. Op 21 december 2016 speelden wij het zelf voor de eerste keer, met zo veel enthousiasme dat een #nerdalert op zijn plaats is.
Het deed ons ertoe besluiten het spel op kartonnen kaartjes te printen en een aantal collega’s, docenten en lerarenopleiders, op pi-dag uit te nodigen om met ons het spel te spelen. Mijn enthousiasme was niet minder groot dan de eerste keer. Het aantal ‘triplets’, combinaties van inhoud, didactiek en technologie, dat op tafel kwam was groot. In hoog tempo bespraken we in groepjes van drie zeer uiteenlopende ideeën. De gesprekken waren geanimeerd, veelal uitlopend in luid enthousiasme en met stemverheffing gepaard gaande overtuigingskracht, maar gingen op ieder moment over didactiek, over specifieke vakinhoud, over hoe je die het beste kunt behandelen en vooral over wat dan de toegevoegde waarde is van de betreffende technologie. En de verschillende spelmechanismen, de game mechanics, die we hadden ingebouwd bleken goed te werken, met name om het speelveld dicht bij elkaar te houden en voldoende recht te doen aan de verschillen. Dus… we gaan er een echt spel van maken. Hoe, dat weten we nog niet precies, maar als je wilt, kun je het op de komende ELWIER conferentie tijdens een workshop met ons komen spelen.
En wat voor wiskunde kan, kan voor alle vakken, dachten wij vervolgens. Samen met Patricia heb ik nu een versie gemaakt voor alle vakken. We hebben dat inmiddels op verschillende plekken kunnen testen, met opnieuw – zonder uitzondering – veel succes. De ervaring die dat heeft opgeleverd en de suggesties voor verbetering hebben ertoe geleid dat we binnenkort met een vormgever om tafel gaan om het spel te laten ontwikkelen. Het is onze intentie om dat binnen nu en enkele weken via www.kleppendicht.nl gratis voor iedereen beschikbaar te maken. Wil je het moment niet missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief, dan ben je de eerste die het weet als het spel, met spelregels en speelmogelijkheden, online staat. Dan kun je het spel met je collega’s spelen en echt werk gaan maken van de integratie van ICT in jouw onderwijs. Want… TPACK is geen spelletje.
Beste Michel, is jullie versie ook geschikt voor het mbo?
Vriendelijke groet,
Hallo Claartje,
De inhoudskaartjes die er nu inzitten, zijn met name gericht op het VO. Maar goed idee! Er zitten in ieder geval een aantal lege kaartjes in. En een aantal zaken komen overeen (Engels, Nederlands, rekenen). Maar misschien moeten we een variant voor het MBO maken. Mail anders even welke kaartjes daar volgens jou dan in moeten zitten.