Binnen een omvangrijk opleidingstraject, verzorgd door een groot schoolbestuur van PO scholen mag ik een drietal middagen faciliteren omtrent effectief leren en ICT. We richten ons op de thema’s Interactie, Instructie, & Leerlingproducten dus de werkvorm Peer instruction kwam op een goed moment ook aan bod: een krachtige werkvorm die gebaseerd is op het principe: wie onderwijst die leert het meest. Ik gebruikte hierbij de toepassing Plickers omdat veel van de basisscholen (nog) niet beschikken over een sterk wifi netwerk of voldoende leerlingapparaten. Mijn bedoeling bij dit soort bijeenkomsten is om deelnemers niet alleen te inspireren, maar zeker ook om hen te verleiden datgene dat we samen doen vooral in de klas uit te proberen. Plickers behoort dan tot een goede oefenmogelijkheid. Ik was dan ook blij verrast met de ervaringen die de deelnemers na de eerste bijeenkomst met mij deelden. De tool is een instrument, hoe je de toepassing gebruikt is aan jou. Wees creatief en maak het waardevol voor jouw onderwijs. De leerkrachten in mijn groep hebben dat onder andere op deze manier gedaan:
Interactie bevorderen
Een leerkracht heeft de werkvorm meningsvormende discussie voeren aan de hand van stellingen direct toegepast en dit georganiseerd met Plickers: leerlingen kregen diverse prikkelende stellingen en stemden met behulp van hun kaart. De winst ten opzichte van het ophouden van bordjes of kleuren zit hem in de supersnelle en geautomatiseerde inventarisatie van meningen.
Dit had een positief effect op de betrokkenheid van de deelnemende groep 8-ers en zij namen direct het heft in eigen handen: “Juf, wij kunnen zelf een quiz maken en dan dit gebruiken!”. Heel goed:
Leerlingen in de rol van leerkracht
Wie onderwijst die leert het meest, dus het is een goed idee om leerlingen zo nu en dan de rol van leraar te laten nemen. Door hen toetsvragen te laten bedenken over de behandelde stof, daag je hen uit om de hoofd- en bijzaken te scheiden. Door hen de quiz te laten uitvoeren, besteed je tevens aandacht aan meer niet-cognitieve vaardigheden als leiding nemen, organiseren, presenteren, etc. Door hen dit alles met ICT toepassingen te laten organiseren en uitvoeren vergroot je niet alleen de motivatie om de toets goed te laten verlopen (want: leerlingen vinden het inzetten van toepassingen vaak erg leuk en zijn er meestal ook snel en handig in), maar besteed je ook aandacht aan de mediawijsheid competenties die beschreven worden op mediawijzer.net. In dit geval met name aan de competentie Gebruik.
Klassenmanagement
Een derde toepassing kwam van een andere leerkracht die een akkefietje in de klas had gehad. Sommige leerlingen hadden ergens op gekrast, terwijl net was besproken om het netjes te houden. De “dader” hield zich verborgen. Om de deze leerling de kans te geven om zich anoniem voor de groep, maar met naam aan de leraar bekend te maken, zette de leraar Plickers in. De consequentie zou zijn dat de hele groep moest blijven als het niet duidelijk zou worden voor de lerares wie deze “ongewenste activiteit” op zijn of haar naam had. Uiteindelijk bekende de schuldbewuste jongeman nog voor het stemmen zou beginnen, maar ik vond het een mooi voorbeeld van hoe je ICT in kunt zetten bij klassenmanagement. Overigens zag deze leerkracht ook mogelijkheden om op deze wijze het welbevinden van de leerlingen in de klas te peilen: Door de mogelijkheid van het geven van anonieme antwoorden vergroot je de kans op een eerlijk antwoord op een spannende of moeilijke vraag.
Plickers is een eenvoudig te gebruiken toepassingen waarmee je in een heel korte tijd stemmen verzamelt van leerlingen of, in mijn geval dus, een groep leerkrachten. Je hebt hiervoor niet heel veel nodig en al helemaal niet veel technische faciliteiten: je maakt een account aan op Plickers.com, download de app en download en print een set kaarten. Deze set zou je eigenlijk moeten plastificeren, zodat je ze goed kunt blijven gebruiken. Deelnemers stemmen A, B, C of D door hun kaart op een bepaalde wijze omhoog te houden, de app scant de keuzes razendsnel en de resultaten verschijnen direct op je smartboard of scherm. Je kunt dit anoniem doen of op naam en je kunt het juiste antwoord aangeven of niet, dat is allemaal aan jou.